NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

vrijdag 18 januari 2008

KWETSENDE HUMOR - DE LINTWORM - 2003

Een aantal jaren geleden kreeg ik een mooie aanbieding om in een apotheek te gaan werken. De enige voorwaarde was dat ik, gedurende een jaar, het werk zou moeten combineren met een opleiding 'farmaceutisch-technisch assistent'. Dat was geen probleem.
Het was tijdens de les farmacologie, kennis en leer der geneesmiddelen, dat het gebeurde. Het onderwerp van de dag was 'de lintworm'.De voornaamste lintwormen die als volwassen stadium in de menselijke darm kunnen voorkomen zijn de runderlintworm en de varkenslintworm. De een is al wat gevaarlijker dan de andere.De runderlintworm komt wereldwijd voor en de behandeling is vrij eenvoudig. De varkenslintworm komt als dusdanig in onze streken niet meer voor: de meeste besmettingen doen zich voor in de tropen en subtropen. De diagnose en de behandeling gebeuren in een gespecialiseerd centrum.

Na de interessante uiteenzetting hoorde ik de docent zeggen: 'Zijn er nog vragen?' De vinger van de mevrouw juist voor mij ging de lucht in. Haar vraag was: 'Kan de lintworm, naast de verwijdering langs anale weg, nog via andere wegen het lichaam verlaten?' Mijn reactie kwam een fractie van een seconde later: 'Ja, langs je oor', waarbij ik , in één beweging, mijn rechter wijsvinger een halve boog liet beschrijven van langs mijn rechter wang en oor tot een halve meter naast mijn oor. De lachsalvo's schoten alle kanten op in het klaslokaal. Onmiddellijk draaide die bewuste mevrouw zich naar mij om, keek me woedend aan terwijl ze riep: 'Het is een vraag als een ander'.
Ze had gelijk!Ik had de lachers aan mijn kant maar voelde me beschaamd en wou mijn verontschuldigingen aanbieden. Ik heb het niet gedaan en heb er nu nog altijd een beetje spijt van.Langs deze weg bied ik alsnog mijn excuses aan, al besef ik dat het rijkelijk (te) laat is. Humor gaat soms ten koste van anderen. Ik beloof dat ik er in het vervolg zal op letten niemand meer te kwetsen. Ik vrees ...

Geen opmerkingen: