NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

vrijdag 18 januari 2008

DAS LEBEN DER ANDEREN ***** - DRAMA

Het boek is altijd beter dan de film. Ik weet niet of het boek Das Leben der Anderen bestaat maar de film is gewoon schitterend, een echte aanrader. Hij is wel confronterend en blijft hangen. Er wordt veel geklaagd en gezeurd en de mensen zijn vlug ontevreden. Maar na het bekijken van deze film moet je beseffen in wat voor luilekkerlandje we leven.

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1984 in het vroegere Oost Duitsland. Stel je voor dat je het gevoel hebt dat je constant wordt gevolgd, dat je doen en laten voortdurend worden gecontroleerd, dat je thuis wordt afgeluisterd in iedere kamer. Moeten vrijen zonder geluid te maken!De minste kritiek op het beleid kan je in de cel doen belanden. Als je carriëre wilt maken moet je mee heulen met het regime en al je principes over boord gooien. Voor vrouwen komt het er op neer dat ze zich moeten prostitueren.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel in de film. Het gaat ook over liefde, mededogen en warm menselijk gevoel. Het hoofdpersonage, een kapitein van de Stasi, begint te twijfelen aan de methodes van het regime en komt tot inkeer en brengt op die manier zijn eigen leven in gevaar. Heel aandoenlijk allemaal.

Geen opmerkingen: