NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

vrijdag 18 januari 2008

AAN CHESIL BEACH - IAN MCEWAN - ROMAN

'Ze waren jong, welopgevoed en allebei nog maagd op deze avond voor hun huwelijksnacht, en ze leefden in een tijd dat een gesprek over seksuele problemen ronduit onmogelijk was. Maar eenvoudig is dit nooit. Ze zaten aan de avondmaaltijd in een kleine zitkamer op de eerste verdieping van een Georgian herberg. In de kamer ernaast was door de open deur een hemelbed zichtbaar, tamelijk smal, waarvan de sprei hagelwit was en verbluffend strak getrokken, als het ware het niet door mensenhand.' Met deze zinnen opent Aan Chesil Beach, het verhaal van een jong echtpaar aan de vooravond van hun huwelijksnacht tegen het decor van de seksuele revolutie begin jaren zestig. Net als in al zijn boeken weet McEwan het verhaal op te bouwen met de koele spanning van een thriller. (info: www.deharmonie.nl)

Enkele recensies

Een kloeke novelle (Humo, 18 december 2007) 'De onovertroffen sfeerschepper, de kleine plotbouwer, de voortreffelijke stilist: alle McEwans geven thuis. Chesil Beach is voorgoed meer dan een fraai strand in Dorset.'Een nacht om nooit te vergeten (boekdelen, 1 augustus 2007)

'Een kleine intieme roman waarin hij zijn credo trouw blijft dat literatuur een 'onderzoek in de menselijke natuur is. Het is prachtig en zeer precies geschreven.'Prachtig (Knack, 23 mei 2007)

'Een prachtig, ontroerend, in zijn soort bijkans volmaakt klein boek.' Een briljante roman (AD, 5 mei 2007) 'Iedereen die na 1970 is geboren zou deze roman moeten lezen. Niet alleen omdat hij een beeld geeft van een niet meer voor te stellen moraal, maar ook om het genie te ontdekken dat Ian McEwan heet.'

Een monumentaal werk (de Volkskrant, 4 mei 2007) 'Tussen de regels van een kleine roman over een mislukking , schreef McEwan een monumentaal werk over wat had kunnen zijn.'

Ik kan me helemaal vinden in deze schitterende recensies. Ik ben in 1951 geboren en voor mij is het heel herkenbaar. Het is een prachtig boek dat heel vlot leest. Vlotter dan de twee andere boeken die ik van Ian McEwan heb gelezen.

1 opmerking:

nadine paduart zei

ATONEMENT?
ENDURING LOVE?
Toch niet CEMENT GARDEN?

Ik zelf had nogal moeite met SATURDAY, maar dat kan ook aan mezelf hebben gelegen.

Grtz - Nadine