NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

vrijdag 18 januari 2008

DE GOUDEN SCHOEN VOOR TOM DE SUTTER

In het voorjaar van 1971 ben ik supporter geworden van Cercle Brugge. Raf Lapeire speelde zijn eerste jaar bij Cercle en was afkomstig van Izegem waar ik toen nog woonde. Ik herinner mij nog zeer goed de technisch sterke Ion Ionescu, de eerste Roemeense profvoetballer in België. Ik kan zo voor de vuist elf Cerclespelers opnoemen die zeker hun mannetje hadden kunnen staan in de Champions League: Zdenko Vukasovic, Jules Verriest, Pierre Hanon, Morten Olsen, Benny Nielsen, Sören Skov, Didier Six, Wim Kooiman, Edi Krncevic, Charly Musonda en Josip Weber. Ik besef dat ik vele spelers tekort doe door ze niet op te noemen.
Cercle Brugge is ontegensprekelijk de revelatie van het huidig voetbalseizoen. De winst in het bekerduel tegen stadsgenoot Club was geen toevalstreffer. Het was een oververdiende zege. De komst van Glen De Boeck, de uitstekende aankopen, het openbloeien van het reeds aanwezige talent en een bekwaam bestuur liggen aan de basis van een tot nu toe schitterend seizoen. Bij mijn dagelijkse wandeling met mijn hondje las ik nu en dan een pauze in en blijf ik een tijdje kijken naar de training van de eerste ploeg. Er wordt veel getraind op aanvalspatronen waarbij de nadruk wordt gelegd op een vlugge balcirculatie en het spelen van de bal in een tijd. Het is een plezier om te zien.
Er zijn geen echte 'vedetten' bij Cercle en de lonen zijn er bescheiden vergeleken bij andere topploegen. Het bewijst nog maar eens dat het succes van een eerste klasseclub niet recht evenredig is met het jaarlijks budget. Hoeveel keer gaat het budget van Cercle in dat van Anderlecht? Er zit veel kwaliteit bij Cercle en er is een goede mix van ervaren en jonge spelers. Toch vraag ik mij af hoe het komt dat alleen Cercle en ook wel Standaard sprankelend voetbal brengen. Waarom kan Club Brugge het niet. Met alle respect, Club staat aan de leiding maar mij hebben ze nog niet kunnen bekoren.
Woensdagavond werd in het casino van Oostende de 'Gouden Schoen' verkozen. Kwatongen beweren dat ze de schoen maar beter een jaartje niet hadden toegekend omdat er geen enkele speler is die er echt boven uit steekt. Ik ben niet akkoord en sluit mij aan bij Herman Brusselmans: geef de Gouden Schoen aan Tom De Sutter. Helaas werd het Steven Defour, ook verdiend.

1 opmerking:

Anoniem zei

Cercle zal de tweede helft van de competitie blijven presteren op een hoog niveau. Europees voetbal komt eraan.