NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

zondag 24 februari 2008

NO COUNTRY FOR OLD MEN **** - MISDAADDRAMA

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Cormac McCarthy
Llewelyn Moss stuit tijdens de jacht op een gruwelijk moordtoneel. Zijn leven verandert voorgoed wanneer hij besluit de 2,5 miljoen dollar die hij vindt, mee te nemen. Hij gaat nog wel bij zijn jonge vrouw langs, maar hij weet dat hij het op een lopen moeten zetten. Er zullen allerlei types achter hem aan komen, onder wie sheriff Bell, die hem probeert te beschermen, en ene Chigurh, wiens motieven niemand bekend zijn.

We hebben aardig wat vreemde moordwapens voorbij zien komen, maar wat Javier Bardem (Chigurh) hier vast heeft, slaat alles. Bardem geeft dan ook gestalte aan een wraakengel zonder weerga, die een spoor van slachtoffers achterlaat. Hij achtervolgt de hele film lang een man die toevallig stuitte op een tas met geld, overgebleven na een mislukte drugsdeal, en de verkeerde beslissing nam door ermee vandoor te gaan. Voor de rol van die cowboy die zijn kans ruikt, hebben de regisserende broers Coen Josh Brolin uitgepikt. Een perfecte keuze, zoals alles in deze zenuwslopende film perfect is. Natuurlijk is er het betonnen fundament van het boek van Cormac McCarthy, maar de vertaling naar film is stijlvol en stijlvast, met de grootste zorg voor de fotografie op prachtige locaties in West-Texas, en een waterdicht script waar geen woord te veel in staat. Er is een mooie afwisseling tussen huiveringwekkende actie en bespiegelingen van de oude sheriff (Tommy Lee Jones in een glansrol), die de reeks moorden onderzoekt, die zijn gepleegd door de mysterieuze Bardem. De Coens zijn in bloedvorm en de film roept herinneringen op aan hun debuut, het spijkerharde Blood Simple. Niet voor niets heeft de film acht Oscar-nominaties! (Veronica Magazine)

Een fantastische film, evenwel niet voor gevoelige kijkers, met een perfecte mix van suspense, humor en schitterende acteerprestaties.

Geen opmerkingen: