NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

dinsdag 5 februari 2008

3:10 TO YUMA **** - WESTERN

Goede westerns worden tegenwoordig nog zelden gemaakt. Met 3:10 to Yuma is regisseur James Mangold er in geslaagd om weer eens een topper in het genre neer te zetten.

Dan Evans (Christian Bale) is een arme boer die per ongeluk een overval op een geldtransport ziet. De overvallers, geleid door de beruchte ‘outlaw’ Ben Wade (Russell Crowe), sparen hem en z’n zoons, maar gaan er met de buit vandoor. Als dezelfde Dan in het stadje Bisbee is op het moment dat Ben Wade daar wordt gearresteerd komt hij in de gelegenheid om voor een fiks geldbedrag het transport voor Wade te begeleiden. Wade wordt naar het stadje Contention gebracht om hem daar op trein van ‘3.10 to Yuma’ te zetten. Zoals het een echte western betaamt verloopt de reis naar Contention niet zonder slag of stoot. De mannen worden belaagd door indianen, de handlangers van Wade die hem willen bevrijden en uiteraard roert Wade zichzelf ook. Maar gaandeweg de reis vormt er zich een band tussen Evans en Wade. Een band die de nodige verrassingen met zich meebrengt in het spannende einde.

3:10 to Yuma voldoet aan de standaard van de western, er zijn goede en slechte kerels, het verhaal verloopt rustig en de sfeer is bedrukt. Maar vooral de acteerprestaties zijn van een erg hoog niveau, Bale en Crowe zetten een geloofwaardige en ingetogen rol neer en daar tegenin zet Ben Foster zijn rol als de secondant van Wade kleurrijk neer wat de film net even de pit geeft, die af en toe nodig is. Ook mooi is de vader/zoon relatie die zich ontwikkelt gaandeweg de film. Regisseur Mangold die met eerdere films als Copland, Girl interrupted en Walk the line hoge verwachtingen wekte, verzaakt niet en laat een zeer evenwichtige film aan je voorbij komen. Pascal

Leuk detail is dat Ben Foster, die een uitstekende schurkenrol neerzet, een opvallende gelijkenis vertoont met de wielrenner Frank Vandenbroucke.

Geen opmerkingen: