NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

woensdag 12 maart 2008

WEDUWE VOOR EEN JAAR - JOHN IRVING - ROMAN

Ruth Cole is een complexe persoonlijkheid met tegenstrijdige karaktertrekken, een 'moeilijke' vrouw. 'Aardig' in de gangbare zin van het woord is ze niet, onvergetelijk is ze wel. Het verhaal van Ruth wordt verteld in drie delen, die zich elk concentreren rond een kritiek moment in haar leven. Het eerste deel speelt zich af in de zomer van 1958, als Ruth pas vier is. Een tweede venster op haar leven gaat open in het najaar van 1990, wanneer de nog ongetrouwde Ruth een privé-leven heeft dat heel veel minder succesvol verloopt dan haar loopbaan als schrijfster. Ze vertrouwt haar eigen oordeel ten aanzien van mannen niet, en met reden. Weduwe voor een jaar eindigt in de herfst van 1995, wanneer Ruth een eenenveertigjarige weduwe en moeder is. Ze lijkt voor het eerst van haar leven verliefd te worden. (De Bezige Bij)

In een onveilige wereld waar hartstocht, (seksueel) geweld en verlies als wolven toeslaan, zoekt de schrijfster Ruth Cole naar de oplossing van persoonlijke levensvragen: Waarom liet haar moeder haar als kleuter in de steek? Welke man is te vertrouwen? Wat is de drijfveer van haar schrijverschap? In een breed opgezette plot met veel nevenintriges valt alles gaandeweg op zijn plaats. Evenals in vorige romans zijn er de bizarre personages, hilarische gebeurtenissen (bijvoorbeeld op de Walletjes) en pikante scènes, die door Irvings moreel engagement tot een eigentijdse parabel zijn samengesmeed. Een vuistdik sprookje (590 pagina's) dat bijt, ontroert en aan het lachen maakt. Weduwe voor een jaar is een komisch, maar soms ook onthutsend boek, een rijk geschakeerde liefdesgeschiedenis met een verbluffende emotionele kracht. Bij alle scabreusheid en erotiek is het vooral een schitterende roman over het verstrijken van de tijd en de onverbiddelijkheid van verdriet.

Irving is een geboren verhalenverteller. Zijn boeken staan vol anekdotes, samenvattingen van verzonnen boeken en kleurrijke levensbeschrijvingen. De typische humor en stijl van Irving maken ook dit boek weer zeer de moeite van het lezen waard. Bijzonder is bovendien de rol die Amsterdam in Irvings nieuwe boek speelt. Geen hoofdrol, maar ook geen onbeduidende rol. Het is tenslotte in Amsterdam dat Ruth Cole, Irvings onvergetelijke hoofdpersoon, haar eerste grote liefde vindt.

Geen opmerkingen: