NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

zaterdag 8 maart 2008

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat de New Yorkse textielarbeidsters, als eerste vrouwen, in staking gingen om te protesteren tegen hun slechte werkomstandigheden. De demonstranten riepen om "brood en rozen". Deze staking kan als een kiem van vrouwenemancipatie worden gezien. Twee jaar later, in 1910, werd in Kopenhagen, 8 maart uitgeroepen tot Internationale Vrouwendag. In de turbulente oorlogsjaren die daar op volgden kreeg het initiatief geen vervolg meer. Zowel in de Eerste Wereldoorlog, de crisisjaren, als de Tweede Wereldoorlog vond er geen Internationale Vrouwendag plaats. Met de feministische golf in de jaren 60 werd de dag in ere hersteld. De Internationale Vrouwendag staat symbool voor de universele aandachtspunten binnen de vrouwenbeweging en is in het jaar 1978 officieel door de VN als feestdag uitgeroepen. De Internationale Vrouwendag vindt elk jaar plaats op 8 maart.

Op dit moment is minder dan zes procent van de bestuursfuncties in de Vlaamse bedrijven in handen van vrouwen. Vlaanderen loopt daarmee flink achterop in vergelijking met andere Europese landen. Zestig procent van de beursgenoteerde bedrijven heeft geen enkele vrouw in het bestuur.

Europa toont dat gelijkheid voor de wet niet volstaat. Overal in de westerse landen hebben vrouwen het moeilijk om financiële onafhankelijkheid te bekomen. De gemiddelde loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke werkenden bedraagt nog steeds 25%. De meest zekere uitweg uit armoede, is voor veel vrouwen nog steeds een mannelijke kostwinner! Een Belg op zeven is arm, bij alleenstaande moeders is dat een op drie. Het maandelijks beschikbare inkomen van een vrouw zonder kinderen daalt na een echtscheiding met 9%, dat van een vrouw met kinderen met 18%! De meeste huishoudelijke en zorgtaken vallen immers ten laste van vrouwen. In de superflexibele arbeidsmarkt betekent dit deeltijds werk, wegens o.a. een tekort aan kinderopvang, die bovendien ook vrij duur is. Hun slechte economische positie maakt veel vrouwen kwetsbaar voor geweld. Partnergeweld is de grootste oorzaak van dood en blijvende handicap van vrouwen tussen 16 en 44 jaar in Europa.

2 opmerkingen:

nadine paduart zei

In naam van alle vrouwen, bedankt voor deze 'korte ode aan'.
:)

Cram zei

Graag gedaan
Alle macht aan de vrouwen ;)