NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

donderdag 27 maart 2008

BELGISCH VOETBAL NAAR DE KLOTEN!

Excuses voor mijn grof taalgebruik maar voor mij is de maat vol. Het Belgisch voetbal zit op zijn gat. De Rode Duivels hebben de zoveelste wanprestatie op de mat neergezet. De jonge ploeg hing als los zand aan elkaar. Is het gebrek aan inzet? Is het gebrek aan creativiteit en kwaliteit? Is het de onbekwaamheid van de trainer of de Voetbalbond die op alle vlakken tekort schiet? Wie zal het zeggen?

Feit is dat het Belgisch voetbal internationaal niets meer voorstelt. In de eerste klasse is de nivellering troef. F.C. Dender wint van F.C. Brugge. Jacky Mathijssen ziet zijn elftal in de thuiswedstrijd tegen Moeskroen elf open kansen bij elkaar voetballen. In Sportweekend hebben ze die elf doelkansen op een rijtje gezet en eens hartelijk gelachen. Wat is er eigenlijk bij Club veranderd sedert de komst van Jacky Mathijssen? Sprankelend en aantrekkelijk voetbal heb ik nog niet gezien. En het resultaat: ze staan op de tweede plaats met twee punten voorsprong op Cercle en Anderlecht. Is dat zoveel beter als toen Jan Ceulemans er nog trainer was?

Elche, dinsdag 22 juni 1982, half elf plaatselijke tijd. Varga bracht Hongarije op voorsprong. Dankzij de ruime winstmarge tegen El Salvador zijn Hongarije en Argentinië virtueel geplaatst voor de tweede ronde. De minuten tikken weg, nog een kwartier te spelen. Diep op de eigen helft krijgt Jan Ceulemans een bal toegespeeld. Lange Jan laat de schouders nog wat dieper zakken en met een verbeten trek op de mond snelt hij het Hongaarse kamp binnen. Hij spurt langs een tegenstrever en ontwijkt een stevige tackle van de tweede opponent. Een charge van invaller Sallai volgt. Ceulemans struikelt, doet een knieval, strompelt recht en drijft het tempo weer op. Bij het stafschopgebied slingert hij de bal laag voor doel, waar Alex Czerniatynski de klus afmaakt. De inspanning van het jaar brengt België in de tweede ronde! (Voetbalbelgie.be)

Deze wedstrijdfase geeft een perfecte beschrijving van de Caje: onverzettelijkheid, van de eerste tot de laatste minuut. Er liepen zoveel voetballers rond met meer talent in de benen. Maar ze misten de nodige wilskracht. Jan Ceulemans had dat wel, gekoppeld aan een uitstekende vista, groot loopvermogen en body en schopte het zo tot een Europese topspeler.

Kom terug sterke Jan!

Geen opmerkingen: