NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

dinsdag 5 mei 2009

DRAAIDEURPOLITIEK*** & DOE DE STEMTEST


De verkiezingskoorts stijgt. Er is een nieuw record 'overloperij' gevestigd en het is onrustwekkend stil rond premier Herman Van Rompuy (op een verloren haiku na). Wat een contrast met zijn voorganger en partijgenoot Yves Leterme die niet van het scherm was weg te slaan.

De nieuwe recordhouder 'overloperij' LDD - Open-VLD en terug is de illustere onbekende Dirk Vijnck. Nu al goed voor 14.100 hits op Google!
Vijnck werd bij de federale verkiezingen van 2007 voor LDD verkozen in de Kamer als lijsttrekker in de kieskring Leuven. Twee weken geleden stapte hij over van LDD naar Open VLD uit onvrede met de zaak van de privédetective die Jean-Marie Dedecker op minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) had afgestuurd. Die zaak was "de druppel die de emmer deed overlopen".

Nu keert Vijnck echter terug naar LDD. “Ik geef toe dat ik me heb laten misleiden en wens daar verder niet dieper op in te gaan", zegt Vijnck in een persbericht van LDD. "Bij nader inzien kan ik bij geen enkele andere partij, ook niet bij Open VLD, de vernieuwing vinden die Lijst Dedecker aanbiedt. Daarom wil ik me in de Kamer weer voluit inzetten voor LDD en ik dank de partij dat ze mij een nieuwe kans geeft.” (de redactie.be)

'Dirk Vijnck heeft zijn geweten laten spelen', zegt Peter Reekmans, LDD-lijsttrekker in Vlaams-Brabant, de provincie waar ook Landenaar Vijnck uit stamt. 'Hij wilde er niet verantwoordelijk voor zijn dat wij negen mensen moesten ontslaan.' Reekmans omschreef Vijnck twee weken geleden nog als een politiek lichtgewicht, de zwakste schakel in de LDD-fractie. Maar nu prijst hij hem de hemel in: 'Hoed af dat hij zijn fout nu rechtzet.' (Het Nieuwsblad)

Ik word misselijk van die politieke spelletjes. De verkiezingsaffiches die het straatbeeld ontsieren maken mij evenmin vrolijk. Politieke 'koppen', de een al meer gefotoshopt dan de andere staren mij ongevraagd aan. Ik zie bij een vrouwelijke kandidate de slogan staan: Een vrouw in versnelling. Ik vraag me onmiddellijk af: "In welke versnelling ... in achteruit?"

Ik heb de stemtest gedaan. De uitslag lag in de lijn van mijn verwachting: 1. GROEN 2. SLP 3. SP-A 4. CD& V 5. N-VA 6. Open VLD 7. VB 8. LDD

Ik vermoed dat ik het advies van de stemtest niet zal volgen en zal kiezen voor personen, los van de partij waartoe ze behoren. Voor alle duidelijkheid, ze behoren niet tot de laatste drie partijen. Ik ben er nog niet helemaal uit en misschien beslis ik pas in het stemhokje. Het wordt moeilijk!

*** Het woord 'draaideurpolitiek' hoorde ik gisteren op Radio 1 uit de mond van Marc Van de Looverbosch.

3 opmerkingen:

Sunshine zei

Stemtest gedaan en een beetje verrast over mijn nr 1, behalve van de 'lijstduwers', dat sprak voor zich. Ik ben trouwens blij die te herkennen in het staartje van Marc zijn lijst.

Rik Tammeghat zei

Sunshine, ik zou me serieus zorgen maken als ik mezelf zou herkennen in Marc zijn staartje! ;-) (vanwaar trouwens die verkleinvorm?)

Sunshine zei

Rik,
misschien moet je eens zinsontleding hernemen? ;-)

De verkleinvorm komt waarschijnlijk doordat ik mij er onbewust op ingesteld heb 't belang van de twee laatste partijen (van mijn lijst) te minimaliseren.
Waw, ik ben content over mijn eigen uitleg, misschien moet ik wel een carrierewending richting psychologie nemen :-)