NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

zondag 17 januari 2010

VLAAMSE ARTIESTEN VOOR HAÏTI - BIS



Mijn dochter is afkomstig uit de krottenwijk 'Cité Soleil' (Port-au-Prince) in Haïti. Ze kwam aan op de luchthaven Charles de Gaulle in november 1984, ze was toen acht maanden oud.

Toen Columbus Haïti ontdekte in 1492, werd het nog bewoond door de oorspronkelijke bewoners, de Arowakken. In daaropvolgende decennia stierf deze bevolkingsgroep uit door opgelegde dwangarbeid en ziekten. Vanaf de tweede helft van de 17e eeuw werd het land herbevolkt met honderdduizenden slaven die uit Afrika werden gehaald voor de suiker- en koffieplantages.

Haïti: meer dan 500 jaar hopeloze miserie. Het is het armste land van het westelijk halfrond. En nu een alles verwoestende aardbeving. Als er iemand onze steun verdient dan zijn het de Haïtianen, prachtige mensen die bij het minste sprankeltje hoop op een beter bestaan weer dansen in de straten.

Achttien jaar geleden, op 31 maart 1992, organiseerde ik een benefietconcert in de Brugse Stadsschouwburg ten voordele van een schoolproject in de sloppenwijken van de hoofdstad, Port-au-Prince. De stadsschouwburg was tot de nok gevuld om te luisteren naar Lieven Tavernier, Jan De Wilde, Willem Vermandere en Raymond van het Groenewoud. De opbrengst bedroeg toen 400.000 Belgische Frank. Hoog tijd om deze (en andere) artiesten opnieuw te contacteren.


Geen opmerkingen: