NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

zaterdag 6 september 2008

GOED NIEUWS - 3

Het lijkt erop dat ik gisteren een visionair stukje geschreven heb. Ik was aangenaam verrast toen ik minister Vanackere, in het één uur journaal op vrt, zijn nieuwe plannen hoorde toelichten.

Vlaams minister voor Welzijn Steven Vanackere (CD&V) wil met zijn nieuwe woonzorgdecreet meer zorg op maat voor de bejaarden.

Vanackere wil meer netwerken uitbouwen door mensen en middelen beter te coördineren. Het is de bedoeling dat meer ouderen langer kunnen thuisblijven en daar de gepaste zorg krijgen.

"En in de rusthuizen willen we ook een grotere huiselijkheid creëren", zegt minister Vanackere. "Nu worden ze nog te vaak geassocieerd met ziekenhuizen." "Zorg op maat" is dus het kernbegrip van het nieuwe woonzorgdecreet. Maar daar is veel personeel voor nodig en daar knelt het schoentje.

"De nieuwe visie op ouderenzorg komt overwaaien uit Scandinavië en Nederland", zegt Paul Van Tendeloo, directeur van rusthuis Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg. "En daar hebben ze vaak dubbel zoveel personeel als wij in België." In de nieuwe visie moeten rusthuizen woonzorgcentra worden waar zowel tijdelijke als permanente opvang wordt aangeboden.

Nu maar hopen dat het geen loze beloften zijn in het kader van de verkiezingen van volgend jaar.

Geen opmerkingen: