NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

zaterdag 21 juni 2008

SPOETNIKLIEFDE - HARUKI MURAKAMI - ROMAN

De ingrediënten zijn inmiddels bekend: gewone man in grote stad laat zich door mysterieuze vrouw losweken uit monotoon leven en komt in thrillerachtige setting in aanraking met andere, bovennatuurlijke wereld. Gesneden koek voor wie bekend is met eerder werk van de Japanse schrijver Haruki Murakami.

'K', de ikfiguur in Murakami's negende roman, is in het dagelijks leven leraar en raakt via oud-studiegenote Sumire, een universitaire drop-out met literaire aspiraties, verstrikt in een driehoeksrelatie: K is verliefd op Sumire en Sumire is op haar beurt verliefd op haar baas, de iets oudere vrouw Mioe. Deze Mioe kan Sumire's gevoelens echter niet beantwoorden omdat ze door een dramatische gebeurtenis in het verleden haar vermogen om lief te hebben heeft verloren. Tijdens een verblijf op een Grieks eiland met Mioe verdwijnt Sumire plotseling. K snelt te hulp. Weldra blijkt dat de verdwijning van Sumire eigenaardig is. Op het kleine Griekse eiland zou een rondzwervend Japans meisje zeker zijn opgevallen. Sumire is niet zomaar verdwaald, verongelukt of ontvoerd: ze is verdwenen naar 'de andere kant'.

Die 'andere kant' speelt in meer romans van Murakami een belangrijke rol; het is een parallelwereld waar Murakami's personages diepere inzichten krijgen. Zonder die parallelle realiteit is het onmogelijk om volledig te leven en oplossingen voor problemen te vinden, in Sumire's geval een onbereikbare liefde en het onvermogen haar literaire talent in de praktijk te brengen. Door over te stappen naar 'de andere kant' kan de ware eigen identiteit ontdekt worden en vallen de beperkingen van het alledaagse leven weg.

Door de eenvoud van het verhaal komt in 'Spoetnikliefde' deze thematiek duidelijker dan ooit naar voren. Sumire verdwijnt simpelweg van de aardbodem en ook Mioe zoekt haar 'andere kant' die wél in staat is lief te hebben. In een van de meest geslaagde passages kijkt Mioe vanuit een reuzenrad met een verrekijker naar haar eigen appartement aan de andere kant van de stad: daar ziet ze zichzelf de liefde bedrijven met een vreemde man. Zij, die al jaren geen liefde meer kent. Daarmee is verlangen het werkelijke thema van Spoetnikliefde. 'De andere kant' is alles wat in deze wereld niet (meer) mogelijk is. Meer nog dan het bovennatuurlijke, de spanning en Murakami's humor is het deze nostalgie die zijn romans zo onweerstaanbaar maakt. (Maarten Boef - Trouw)

2 opmerkingen:

Sunshine zei

Hoewel ik mezelf eigenlijk een verbod opgelegd heb op 'vertroebelende literatuur' (volgens mijn woordenboek is dat literatuur die je doet denken, twijfelen, dieper denken en zoeken), lijkt dit er weer één die ik toch niet uit de weg zal gaan.
Misschien als antidotum (excuus voor 't woord, ik hou er gewoon meer van dan van 'tegengif') eerst naar "Sex and the City" gaan zien :-)

Cram zei

Eerst Sex and the City gaan zien en dan Spoetnikliefde lezen zal voor het 'perfecte' evenwicht zorgen ;-)