NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

zondag 29 juni 2008

GOED NIEUWS - 2

"Tumorvrije" muis wekt nieuwe hoop in strijd tegen kanker

In de zoektocht naar een middel tegen kanker is volgens de Independent on Sunday een nieuwe, belangrijke doorbraak geboekt. Want de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het licht op groen gezet voor klinische proeven op mensen en dat met een techniek die bij muizen spectaculaire resultaten heeft opgeleverd.

Sinds laboratoriumonderzoek zo'n tien jaar geleden leidde tot een muis die immuun was voor de gevreesde ziekte omdat hij door aanpassingen in zijn metabolisme alle pogingen weerstond om hem te doden met grote hoeveelheden kankercellen, wordt al onderzocht hoe die proeven kunnen worden toegepast op mensen.

Witte bloedcellen
Nu heeft de Amerikaanse overheidsorganisatie die belast is met het toezicht op en het goedkeuren van medicijnen en therapieën, de FDA, beslist dat de tijd rijp is voor die stap. Dat werd aangekondigd op een medisch congres in Los Angeles. Meer dan twintig kankerpatiënten zullen nu dezelfde therapie krijgen toegediend als de labo-muizen, in de hoop dat deze aanpak ook bij hen zal maken dat het immuunsysteem de ziekte intoomt.

Centraal bij dit experiment staan granulocyten, witte bloedcellen die de muizen kankervrij maakten en die, afkomstig van gezonde donoren, in laboratoriumproeven ook in staat bleken om menselijke prostaat- en borstkankercellen te vernietigen, zonder normale cellen aan te tasten. Op basis van die proeven geloven wetenschappers nu dat een klinische toepassing even succesvol zal zijn bij mensen als bij muizen.

Zeer grote tumoren verdwijnen
Volgens dr. Zheng Cui van de Wake Forest universiteit in het Amerikaanse Winston-Salem, die de eerste proeven op mensen zal uitvoeren, "zijn we er bij muizen al in geslaagd om zelfs zeer agressieve en zeer grote tumoren te doen verdwijnen, dus hopelijk zien we bij mensen dezelfde resultaten als bij muizen".

Voor de behandeling, leukocyte infusie therapie genaamd, zullen bij honderden kerngezonde donoren granulocyten worden ingezameld. Vervolgens zullen die via een transfusie worden toegediend aan 22 kankerpatiënten en zal na drie maanden worden geëvalueerd of die aanpak succes heeft gehad. Amerikaanse organisaties voor kankerbestrijding reageerden al positief op dit nieuws. (belga/jv)

Cancer cure trials move from mice to men

Hope of new breakthrough as US authorities give go-ahead to treat 22 patients with white blood cells

In a major breakthrough in the search for a cure for cancer, the first human trials are to begin using a technique that has already been shown to destroy the disease in mice. The trials are the culmination of years of research prompted by the discovery of a cancer-proof mouse by researchers almost a decade ago.

Tests on humans have been approved by the US Food and Drug Administration and were announced at a medical conference in Los Angeles yesterday.

More than 20 cancer patients will be given white blood cells with cancer-killing properties in an attempt to boost their immune system's fight against the deadly illness. (By Jonathan Owen
Sunday, 29 June 2008 - The Independent)

3 opmerkingen:

Henk van Blijderveen zei

Cram, zou het zo kunnen zijn dat als we kanker hebben uitgeroeid de verschrikkelijke nieuwe ziekte "reknak" het ontstane vacuüm weer opvult?

Cram zei

Ik zou het niet weten.

Sunshine zei

@happyturf:
tuurlijkdaddevaneigens, maar dat neemt niet weg dat het toch goed nieuws is, niet?