NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

dinsdag 10 juni 2008

HOGE BOMEN EN DE MEDIA


'Tommeke, Tommeke wat doe je nu?' is heden ten dage een wel heel toepasselijke uitroep. In het recente verleden is Tom twee keer betrapt op overdreven snelheid, waarvan één keer onder invloed, en nu die historie met cocaïne. Ik wil daar niet teveel woorden aan vuil maken. Hij moet beoordeeld worden als een gewone sterveling. Dat hij als 'topsporter' een voorbeeldfunctie heeft voor de jeugd is flauwe kul. Politiekers, gezagsdragers, leerkrachten, kunstenaars, uitvinders, geestelijken, vakbondsafgevaardigden, bekende Vlamingen: hebben die allemaal een voorbeeldfunctie? Laat me niet lachen. En de ouders dan?


De hele commotie rond Tom Boonen is van de pot gerukt. Het is
Gefundenes Fressen voor de media, een hapklare brok. Ik heb grote twijfels in verband met de objectiviteit en de journalistieke deontologie van de media, zowel de geschreven pers als de televisie. Het draait hoofdzakelijk om zoveel mogelijk kijkers en lezers. Het waarheidsgehalte, de genuanceerde kijk, de relevantie zijn ondergeschikt aan de mogelijkheid tot 'scoren'.

Toen François Sterchele verongelukte met zijn wagen werd, uit respect voor de familie de uitslag van het toxicologisch onderzoek niet vrijgegeven. Voor mij niet gelaten maar voor de modale burger (Jan met de pet) die zich te pletter rijdt zal Het Laatste Nieuws gegarandeerd minder tactvol tewerk gaan.


Laatst steigerden alle media bij de zoveelste ongelukkige uitspraak van minister Karel De Gucht in verband met de aanpak van de corruptie van een aantal Congolese gezagsdragers. Het ging vooral over de manier waarop, niet over de inhoud van de boodschap. Eindelijk een minister die zegt waar het op staat en dan is het weer niet goed. Stel dat De Gucht het Congolese gesjoemel met de mantel der liefde had toegedekt, dan hadden diezelfde media hem vast en zeker voor 'broekschijter' of 'postjesjager' uitgescholden.

Wat ben ik blij dat ik geen bekende Vlaming of publieke figuur ben. Alles wat je doet wordt met een vergrootglas bekeken. Zeg je niet tegen iedereen 'goeiendag' dan heb je een dikke nek. Lig je op vakantie te zonnen met een vrouw die niet lijkt op je eigen vrouw dan staat het in no time op de cover van een of ander weekblad. Laat mij maar opgaan in de massa.

Geen opmerkingen: