NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

vrijdag 9 mei 2008

VAN BEETHOVEN - MONDSCHEINSONATE - W. KEMPFF



Ludwig van Beethoven werd geboren te Bonn (Duitsland) op 16 december 1770 en hij overleed te Wenen op 26 maart 1827. Hij is amper 57 geworden. Ludwig van Beethoven, ‘Van’ in plaats van ‘Von’ omdat zijn grootvader volgens geboorteregisters in de Belgische stad Mechelen geboren was, wordt beschouwd als een van de grootste componisten aller tijden. Hij had een moeilijke jeugd doordat zijn vader een wonderkind van hem trachtte te maken. Hierdoor is Beethoven nooit echt een kind geweest. Deze jeugd maakte Beethoven tot een somber en wantrouwend mens. Dit werd nog erger door een oorkwaal die in 1801 bij hem ontdekt werd en die uiteindelijk leidde tot complete doofheid. Dit weerhield de getalenteerde componist er echter niet van om door te gaan met componeren. Hij werd uiteindelijk een van de grootste componisten aller tijden. Dit niveau heeft hij kunnen bereiken door goede leermeesters als Mozart, Haydn en Salieri en natuurlijk een grote portie talent. Beethoven stierf op 26 maart 1827 aan de gevolgen van een leverziekte en een longontsteking. Hij liet ons geweldige werken na zoals negen symfoniëen en tweeëndertig pianosonates. (bron: InfoNu.nl)

Beethoven kende een vrij bewogen liefdesleven, uitsluitend gestoffeerd met dames uit de hogere kringen, die hem vaak ook de inspiratie leverden voor heel wat composities. In 1800 heeft hij trouwplannen met zijn leerlinge Giuletta Guicciardi, wat de wereld de "Mondscheinsonate" oplevert.

Dit stukje sluit ik af met de laatste woorden van Beethoven: ‘Plaudite amici, comedia finita est’. Applaudisseert vrienden, de voorstelling is voorbij.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De brave man heette niet Beethoven maar Van Beethoven.

(Opa) Cor

Anoniem zei

Hierbij doel ik overigens alleen op de zinsnede ".....laatste woorden van Beethoven" want eerder staat het juist vermeld.

(Opa) Cor