NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

woensdag 28 mei 2008

RITUELEN IN HAITI - CRISTINA GARCIA RODERO












Twintig jaar lang deed Cristina García Rodero (Spanje, 1949) een antropologische en artistieke studie naar de volkstradities in Spanje. Het is het bekendste fotoproject van deze fotojournaliste, dat onder meer werd vastgelegd in 'España Oculta' (Verborgen Spanje, 1989). Sinds enkele jaren echter heeft ze haar geboorteland achter zich gelaten en reist ze de hele wereld over, op zoek naar andere culturen met eigen tradities.
De afgelopen vier jaar bezocht García Rodero meerdere malen Haïti. Daar onderzocht ze de collectieve rituelen van de voodoo-cultus. Op deze manier probeerde ze door te dringen in de spiritualiteitsbeleving van de bevolking. Dit resulteerde in een reeks expressieve portretten en aangrijpende taferelen, geflankeerd door enkele innemende documentaire observaties. 'Rituales en Haiti' (2001) werd voor het eerst getoond tijdens de Biënnale van Venetië.
Cristina García Rodero ontving meerdere prijzen, waaronder de Premio Nacional de Fotografía (1996) in Spanje en de Eugene Smith Award for Humanitarian Photography.
Courtesy Agence Vu (F)


Toen Columbus Haïti ontdekte in 1492, werd het nog bewoond door de oorspronkelijke bewoners, de Arowakken. In daaropvolgende decennia stierf deze bevolkingsgroep uit door opgelegde dwangarbeid en ziekten. Vanaf de tweede helft van de 17e eeuw werd het land herbevolkt met honderdduizenden slaven die uit Afrika werden gehaald voor de suiker- en koffieplantages.


Mijn dochter is afkomstig uit de krottenwijk 'Cité Soleil' (Port-au-Prince) in Haïti. Ze kwam aan op de luchthaven Charles de Gaulle in november 1984, ze was toen acht maanden oud.
Haïti: meer dan 500 jaar hopeloze miserie. Het is het armste land van het westelijk halfrond. Haïtianen zijn prachtige mensen die bij het minste sprankeltje hoop op een beter bestaan weer dansen in de straten.
Drinkbaar water is een van de grootste problemen. Wij draaien gewoon de kraan open.

Geen opmerkingen: