NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

donderdag 17 juni 2010

EEN HEFTIG BOEK OVER EEN OVERSEKST MEISJE

Een oversekst meisje dat denkt een prinses te zijn en een zwak heeft voor mannen die hun vrouw hebben vermoord. Daarover gaat Pam Emmeriks graphic novel: Jummie! Het ware leven van een adoptieprinses.

Met haar tekeningen weet Emmerik een absurd universum te creëren waarbij de lezer niets anders kan doen dan zich eraan overgeven. Jummie! Het ware leven van een adoptieprinses is een beeldroman zoals je nog nooit hebt gezien; eigenzinnig, geestig en indringend. Maak kennis met Marita, een fantasierijke puber die haar hormonale onvrede probeert te verjagen door zichzelf tot adoptieprinses te kronen en zich seksueel uit te leven. Een opmerkelijk coming of age-verhaal, waarbij Marita's weg naar volwassenheid er een vol hobbels en bochten blijkt. De bonte stoet van personages - van Marita's moeder de bloesemtherapeute tot haar mishandelde punkvriend Joseph - en wonderlijke tekeningen maken van Jummie! een even ongrijpbaar als vrolijk en zwartgallig spel van woordbloed en beeldvermaak. Het is de menselijke komedie als een goede, maar sarcastische grap.

Pam Emmerik (1964) is beeldend kunstenares en schrijft romans, korte verhalen, essays en gedichten. In 1997 debuteerde zij met de verhalenbundel Soms feest en met de roman Het bottenpaleis (2000) vestigde zij zich definitief als romanschrijfster. Jummie! Het ware leven van een adoptieprinses is haar eerste graphic novel. (athenaeum.nl)

'Emmerik leest het innerlijke leven af aan uiterlijke sporen, die ze vervolgens van stevige contouren voorziet en uitvergroot tot ze iets meer gaan betekenen dan zichzelf. Dat is het procedé van haar taal. Het letterlijke beeld verandert in een zinnebeeld en de autobiografie daarmee in literatuur.' (NRC Handelsblad)

Klik hier om het interview te beluisteren met de auteur door Heidi Lenaerts



Geen opmerkingen: