NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

dinsdag 27 april 2010

VANGHELUWE BLIJFT 'BISSCHOP' EN KRIJGT PENSIOEN VAN STAAT - DE MORGEN



Ondanks zijn ontslag van vorige week blijft pedofiliepriester Roger Vangheluwe zijn titel van bisschop behouden. Net als 'priester' en 'diaken' is er een aparte wijding voor bisschoppen, die zelfs na een zaak als deze niet automatisch verdwijnt. Vangheluwe krijgt een pensioen van de staat en verblijft in de abdij van Westvleteren. Dat schrijven de Coreliokranten.

Sinds Vangheluwe vrijdag ontslag nam als bisschop van Brugge, verblijft hij in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. "Hij neemt deel aan de gemeenschappelijke activiteiten, maar de monseigneur bepaalt in alle vrijheid in welke mate hij dat doet. Wij bieden deze gastvrijheid aan zo lang hij en het bisdom die van ons vragen", zegt de abdij van Westvleteren.

Verjaard

Ook financieel is er voor Vangheluwe naar verluidt geen probleem: de Belgische grondwet bepaalt dat de staat het loon van alle geestelijken betaalt. "Dat geldt ook voor de pensioenen", zegt professor kerkelijk recht Rik Torfs. "Omdat monseigneur Vangheluwe de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, krijgt hij dat ook." Moeten we voortaan ex-bisschop zeggen? "Nee, net als priester en diaken is bisschop een speciale wijding", legt Torfs uit. "Ook na je pensioen of als je ontslag neemt, blijf je die titel dragen. Omdat de zaak-Vangheluwe zowel juridisch als kerkjuridisch verjaard is, is er geen wettelijke basis meer om hem die titel te ontnemen. Kerkjuridisch is het misdrijf verjaard zodra het slachtoffer tien jaar meerderjarig is." (belga/kh) (bron: De Morgen)


Geen opmerkingen: