NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

zondag 8 maart 2009

PATRICIA DE MARTELAERE OVERLEDEN

Schrijfster en filosofe Patricia De Martelaere is overleden, meldt VRT-radio. Ze leed al een tijd aan een slepende ziekte. De Martelaere werd 51.

Patricia De Martelaere werd bij het grote publiek vooral bekend toen ze in 2005 bij de Gouden Uil de publieksprijs kreeg voor haar boek 'Het onverwachte antwoord'.

Patricia De Martelaere werd geboren in Zottegem op 16 april 1957 en studeerde in Leuven waar ze in 1984 ook promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte, op een proefschrift over het scepticisme van David Hume.

Ze was hoogleraar bij de afdeling wijsbegeerte aan de K.U.Brussel en verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte aan de K.U.Leuven. Als hoogleraar doceerde ze onder meer de vakken Geschiedenis van de Hedendaagse Continentale Wijsbegeerte, Grondige Studie van Wijsgerige Teksten (Hedendaagse Tijd), Taalfilosofie en Wijsgerige antropologie.

Essays en romans

Maar De Martelaere is vooral bekend voor haar essays en haar romans. Op 14-jarige leeftijd debuteerde ze al met het jeugdboek: 'Koning der wildernis'. In 1988 verscheen haar eerst werk als volwassene. 'Nachtboek van een slapeloze' werd al meteen bekroond met de Prijs voor het beste debuut.

Haar laatste roman, 'Het onverwachte antwoord', werd in 2005 gelauwerd met De Gouden Uil Publieksprijs. Het stond ook op de shortlist van de Ako en Libris Literatuurprijs.

Tussendoor schreef ze nog drie essaybundels: 'Verrassingen', 'Wereldvreemdheid' en 'Een verlangen naar ontroostbaarheid', dat bekroond werd met de Jan Greshoffprijs. In 2000 kreeg De Martelaere de Vlaamse Cultuurprijs voor essay en kritiek.

In 2002 publiceerde ze ook een poëziebundel, met als titel 'Niets dat zegt'. (De Standaard)

Geen opmerkingen: