NIEUWS     VERKEER      CULTUUR      WEER     SPORT     CONTACT         

maandag 6 oktober 2008

IRON MAN **** - ACTIE

De stripheld Iron Man is voor het grote publiek een van de minder bekende striphelden uit de stal van Marvel Comics, hoewel hij een van hun populairste karakters is. Hij is in ieder geval niet zo algemeen bekend als bijvoorbeeld Spider-Man of X-men.

Tony Stark (Robert Downey Jr.), een steenrijke ondernemer en uitvinder, wordt ontvoerd in Afghanistan waar hij gedwongen wordt om een massavernietigingswapen te bouwen. In plaats daarvan bouwt hij een hypermodern harnas om aan zijn gevangenschap te ontsnappen. Na terugkomst in de VS ontdekt Tony een complot dat ernstige gevolgen kan hebben voor de wereldbevolking. Hij besluit om met het speciale Iron Man harnas de wereld te gaan redden.

Iron Man is een spektakelfilm met veel mooie visuele beelden van actie en techniek. Het wordt nog leuker gemaakt doordat er achter Iron Man een markant persoon schuilt, waardoor de film persoonlijk en menselijk wordt. Dit maakt het allemaal weer iets realistischer, voor zover dat mogelijk is als je daarna een man van ijzer door de lucht ziet vliegen. Afijn, Iron Man brengt ijzersterk vermaak in de bios, hij spettert met z'n roodgouden ijzeren pak van het doek af.
(Lycos)

Ik ben op mijn hoede als het verfilmingen betreft van striphelden. Maar de kritieken die ik las waren bijna unaniem lovend zodat ik mijn scepsis aan de kant schoof. Bij deze actiefilm volledig terecht. Schitterend acteerwerk, spectaculaire 'special effects' en boeiend van begin tot einde.

Hoofdrolspeler Robert Downey Jr., nog niet zo heel lang geleden hét enfant terrible van Hollywood, steelt op indrukwekkende wijze de show. Een aantal jaren geleden zou hij voor dit soort cinema zijn neus hebben opgehaald, vandaag zet hij als de licht arrogante grapjas Tony Stark zijn beste rol in jaren neer. En nu we het toch over sterke rollen hebben: let ook op Jeff Bridges, die de zakenpartner ( Obadiah Stane) van Tony Stark vertolkt, de verpersoonlijking van het kwaad. Het oude verhaal van nietsontziende hebzucht.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Okay, niet alle verfilmingen van comics zijn goed...en Iron Man is zeker een van de beste.

Maar nog goed: Batman Begins, The Dark Knight, en V for Vendetta, vooral omdat die laatste gebaseerd is op een van mijn favorieten aller tijden.

Watchmen is er ook zoeen...moet nog uitkomen. Als die een beetje goed wordt aangepakt kan die heel goed worden.

De trailer is te zien op apple.com (http://www.apple.com/trailers/wb/watchmen/) en ik vind hem heel indrukwekkend.

En hier is een quote van Wikipedia over de comic zelf: "To date, Watchmen remains the only graphic novel to win a Hugo Award, and is also the only graphic novel to appear on one of Time's lists of "the 100 best English-language novels", an annual feature of the magazine since it was founded in 1923."

Aanrader ;)

christel zei

En geef mij maar Wolverine... dank u wel! Leve het voorjaar 2009...