Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog lopen de militaire spanningen tussen Duitsland en Rusland hoog op. Voor de veiligheid van de vloot zoekt het neutrale Zweden naar een meer beschermd gelegen route langs de grillige kust. Er is maar één man die zo’n opdracht kan uitvoeren: Lars Tobiasson-Svartman, een in zichzelf gekeerde dieptemeter. Hij drukt alles uit in maten en afstanden, ook de verhoudingen tussen mensen. Zelfs in de relatie met zijn echtgenote is hij niet op zoek naar intimiteit, maar naar het scheppen van afstand. Als hij tijdens zijn tocht een vrouw ontmoet die alleen op een rotsachtig eiland woont, verliest hij de controle over zijn gevoelens. De verhouding tussen de dieptemeter en de vrouw is het begin van een verhaal vol spannende wendingen. Uitgeverij De Geus
Diepte is een titel met een dubbele lading. Het staat voor de opdracht die de hoofdpersoon krijgt om de diepte van de Zweedse kustwateren te peilen. Het staat ook voor zijn drang om in zichzelf naar onbekende plaatsen te zoeken. En het staat voor de peilloze diepte van het menselijk zijn.
De tragiek van het boek grijpt je bij de keel. Hoe een gebeurtenis je leven zo ingrijpend kan veranderen en zo bepalend kan zijn voor je verdere toekomst. Ook het personage van de dieptemeter dat evolueert in de loop van het verhaal van een aanvankelijk plichtsgetrouwe bekwame vakman naar een nietsontziende egoïst.
Het is een schitterende roman die zich ontwikkelt als een klassiek noodlotsdrama en het einde is dan ook tragisch en onontkoombaar. In een nawoord in het boek zegt Mankell dat " in de schaduwwerelden van de geschiedenis en de herinnering, op de literaire stranden het wrakhout van de fantasie vermengd wordt met dat van de werkelijkheid. Dat is precies wat in deze roman gebeurt.